het-rookverbod-op-festivals

10 januari 2020
Hoe werkt het rookverbod op festivals en evenementen?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2018 maar liefst 115 inspecties op evenementen en festivals uitgevoerd. Daarbij heeft zij 55 boetes en 2 schriftelijke waarschuwingen opgelegd omdat de organisatie het rookverbod onvoldoende zou naleven.

Waarom geeft de NVWA boetes bij overtreding van het rookverbod?

In een artikel claimen ze dat zowel de bezoekers als medewerkers in festivaltenten beschermd dienen te worden tegen meeroken.

Het is daarom belangrijk dat bezoekers van festivals zich houden aan het rookverbod in festivaltenten en dat organisatoren zorgen dat het rookverbod goed wordt ingesteld, aangeduid en gehandhaafd.

Hoe hoog is de boete bij overtreding van het rookverbod?

Als de NVWA bepaalt dat een evenementenorganisatie het rookverbod onvoldoende naleeft kan zij torenhoge boetes opleggen. Volgens Stichting Front of House kunnen deze boetes evenementenorganisaties zelfs de das omdoen.

Wordt er gerookt in een indoor locatie, tent of onder een overkapping, dan kunnen de boetes voor de organisatie oplopen tot €13.500,- per tent en dat is dodelijk voor organisatoren.

Kijktip: Rokers kosten de Zwarte Cross tienduizenden euro's 

Hoe bepaalt de NVWA of een evenementenorganisatie een boete krijgt?

De NVWA stuurt als het ware mystery-shoppers naar een evenement om de situatie onder de loep te nemen. Uit een artikel van de NOS blijkt dat controleurs kijken of het rookverbod goed is aangegeven door middel van signing. Daarnaast dient barpersoneel en beveiligers het verbod ook goed te handhaven.

Woordvoerder Tjitte Mastenbroek: "Zien zij dat er onder het oog van het personeel wordt gerookt, maar dat zij niets doen? Dan constateren we dat het rookverbod niet wordt gehandhaafd en geven we een boete."

Hoe voorkom je een boete voor het rookverbod?

Er zijn uiteenlopende acties die een evenementenorganisatie kan ondernemen om het rookverbod te handhaven. Zo kunnen zij tenten voorzien van toepasselijke signing, controles laten uitvoeren door sfeerbeheerders en beveiligers, geen tabak verkopen op het festivalterrein of online communiceren van de gevolgen.

Online communiceren van het rookverbod

Dat laatste is vernieuwend. Want er heerste een klein taboe op het communiceren van dit verbod. Daar brengt stichting Front of House verandering in. Front of House is een collectief van meerdere evenementenorganisatoren uit Noord-Brabant. Zij zetten zich in om overkoepelende belangen van Brabantse evenementen te behartigen, waaronder dus het collectief optreden tegen het rookgedrag van bezoekers binnen festivaltenten. 

Daarom is de stichting de No Smokey campagne gestart om roken in indoor locaties, tenten en/of overkappingen tegen te gaan. Door diverse middelen ter beschikking te stellen zoals onderstaande video pakken zij het probleem creatief en operationeel aan.