Blogpost Hoe maak je een app - Crew On Tour

15 april 2020
Hoe maak je een app?

Sinds de opmars van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets zijn apps niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ze worden gebruikt voor de meest alledaagse dingen zoals televisiekijken en spelletjes maar ook voor werk- en school gerelateerde activiteiten. De vraag is alleen: hoe maak je een app? Welke tools gebruik je? En laat je de app maken of duik je zelf in de wereld van programmeren? Je leest het allemaal in deze blog!

Wat is een app?

Met apps doelen we op applicaties die geschikt zijn voor mobiele devices zoals smartphones en tablets. Deze apps zijn programma’s die nuttige functionaliteiten mogelijk maken voor zowel consumenten als bedrijven. Voorbeelden van populaire consumenten apps zijn bijvoorbeeld Netflix, Whatsapp en Candy Crush. Deze worden vaak tegen een laag tarief verkocht aan het grote publiek.

Anderzijds kunnen bedrijven apps inzetten voor het aansturen van systemen, medewerkers voorzien van informatie, het verbeteren van interne communicatie, roosters en planningen, verkoop van producten en voorraadbeheer.

Welke soorten apps zijn er?

Wanneer je zelf een app wil maken is het belangrijk om te bepalen wat voor soort app je wil maken. Er zijn namelijk 2 soorten apps:

Native apps

Als een app native is betekent dit dat deze specifiek gemaakt is voor een specifiek systeem, zoals Android of iOS. Wil je dat de app beschikbaar is op beide systemen? Dan worden er dus 2 apps gebouwd. Dit heeft zo zijn voordelen en nadelen.

Het voordeel is dat de snelheid van de app beter is ten opzichte van hybride apps. Bovendien wordt er rekening gehouden met de specificaties van het systeem waardoor de look en feel geoptimaliseerd kan worden.

Het nadeel is dat er twee apps ontwikkeld moeten worden om beschikbaar te zijn voor het grootste marktsegment. Hierdoor vergt de ontwikkeling meer tijd, wat dan ook duurder is.

Cross platform apps

Een ander veelvoorkomend platform is cross platform. Hierin is het mogelijk om in één programmeertaal de applicatie te bouwen en vervolgens om te zetten naar de gewenste bestuurssystemen. Zodoende is het geschikt voor zowel iOS als Android. De app hoeft ten opzichte van native apps maar één keer ontwikkelt te worden waardoor de kosten dus lager zijn.  

Meer over de verschillende soorten apps lees je in de blog van Code14.

Waar moet je over nadenken voor je een app ontwikkelt?

Het begint natuurlijk allemaal met een idee en het is belangrijk dat je dit goed uitwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld schetsen maken van het design van de app en daarnaast zul je moeten bedenken of je er geld mee wil verdienen. Als dat het geval is zul je ook na moeten denken over een verdienmodel. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met een eigen app, namelijk:

 • Advertentie-inkomsten
 • Abonnementen
 • Data verzameling en verkoop daarvan
 • Sponsors
 • Affiliate marketing
 • Hier wordt het ontwerp van de app voorzien van een gebruiksvriendelijke lay-out en prachtig design.
 • Om de user-experience te optimaliseren wordt er een klikbaar wireframe gemaakt waardoor je dus in kunt schatten hoe de app in zijn werking gaat.
 • Na eventuele feedback kunnen onze developers direct aan de slag met de ontwikkelingen zodat jouw app binnen 4 weken geheel functionerend opgeleverd wordt.
 • De app wordt uitbundig getest door 2 specialisten om allerlei foutjes te voorkomen. Vervolgens kan de opdrachtgever ook zelf gaan testen, zodat de app nog geheel gefinetuned kan worden voor de initiële lancering.
 • Check, check, dubbel-check! De app wordt gelanceerd en eventueel gepubliceerd in de app stores. In samenspraak met de opdrachtgever stellen we een algemene beschrijving op en kiezen we screenshots uit.
Door het grote aanbod moet een app ook een unieke behoefte vervullen. Vraag jezelf af welke probleem jouw app oplost voor een gebruiker. En wat is deze oplossing waard?

Onderzoek ook of er al soortgelijke apps bestaan die dezelfde of soortgelijke oplossing aanbieden. Je kunt op die manier ook direct je concurrentie beoordelen en je afvragen; welke functies missen zij nog? Welke elementen van die apps werken nog niet naar behoren? Met deze informatie kun je jouw idee bijschaven en een app creëren die de concurrentie overtreft.

Tip van het huis: Laat ons jouw idee vertalen tot complete blueprint

Heb jij een tof idee voor een app, maar weet je niet hoe je verder moet? Vraag dan een consult aan! In vier uur tijd denkt onze specialist met je mee over het concept, de technologische mogelijkheden & het businessplan.

Op basis van de vergaarde informatie wordt er van jouw idee een concreet blueprint opgesteld. Hiermee heb je handvatten voor de vervolgstappen van de ontwikkeling van jouw nieuwe app.

Zelf een app maken

Wanneer je ervoor kiest om zelf de app te maken heb je de keus om je te verdiepen in de wereld van programmeren of een app maker te gebruiken.

Programmeren

Er zijn uiteenlopende cursussen voor het ontwikkelen van iOS of Android apps. Voor iOS kan je de cursus van iOS academie volgen. Zij bieden een e-book aan waarmee je specifiek leert programmeren voor iOS. Voor een Android app kun je de cursus van LOI eens bekijken. Wanneer je al wat ervaring hebt opgedaan, kun je bij hen kiezen voor een advanced cursus.

Het voordeel van zelf programmeren is dat je de app volledig naar je eigen hand kan zetten. Helaas is programmeren niet voor iedereen weggelegd en kost het veel tijd voordat je daadwerkelijk aan de slag kan. Wanneer je op korte termijn zelf een simplistische app wil maken kan je gebruik maken van een App Maker.

App Maker

Dit is een online tool waarmee je eenvoudige apps kunt bouwen. Het kost minder tijd dan wanneer je zelf gaat programmeren. Het nadeel is dat je beperkte mogelijkheden hebt met betrekking tot functionaliteiten en design. Dat betekent dat de app waarschijnlijk nooit helemaal naar jouw wens zal worden. Bovendien vragen veel app makers maandelijks een vergoeding waardoor de kosten nogal oplopen. In de blog van WebsiteToolTester lees je meer over de 17 beste app makers.

Een app laten maken

Een app laten maken door een specialist is een goed alternatief voor de bovenstaande opties. Op deze manier weet je zeker dat jouw app aan het einde van de streep goed functioneert en volledig naar wens in ingericht.

Deze mogelijkheid is natuurlijk duurder dan dat je alles zelf doet. Anderzijds kost het een onwijs grote tijdsinvestering om alles zelf te leren, welke beter geïnvesteerd had kunnen worden in andere activiteiten. Bovendien zal de kwaliteit een stuk hoger zijn als het ontwikkeld wordt door een specialist.

Hoeveel het laten ontwikkelen van een app precies kost is moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk volledig af van de vereiste functionaliteiten, afspraken & designs. De gemiddelde prijs van een simpele app zal liggen tussen de €2.500 en €7.500, terwijl de kosten van grootschaligere apps kunnen oplopen tot €25.000.

Conclusie

Zelf app bouwen is supertof, maar het vergt wel een grote tijdsinvestering en het kan zomaar een aantal maanden duren voordat je het onder de knie hebt. Daarom kun je uitwijken naar app makers waarmee je eenvoudige applicaties in elkaar kunt zetten zonder dat het extreem veel tijd kost. Echter zijn de mogelijkheden hierbij ontzettend beperkt. De ontwikkeling van je app uitbesteden is zeker een goede optie wanneer je wil dat de app volledig aansluit op jouw wensen en de systemen op de achtergrond goed werken.

Hulp nodig?

Heb jij een tof idee voor een app, maar weet je niet hoe je verder moet? Vraag dan een consult aan! In vier uur tijd denkt onze specialist met je mee over het concept, de technologische mogelijkheden & het businessplan.

Op basis van de vergaarde informatie wordt er van jouw idee een concreet blueprint opgesteld. Hiermee heb je handvatten voor de vervolgstappen van de ontwikkeling van jouw nieuwe app.

Hoe ga je verder nadat de blueprint is opgesteld? Simpel! We nemen het samen nogmaals door om feedback te bespreken. Vervolgens bepaal jij of wij een offerte mogen uitbrengen of dat je naar een andere app ontwikkelaar gaat.

App laten ontwikkelen door Crew On Tour

Onze app-specialisten kunnen op basis van het blueprint razendsnel aan de slag met de designfase.

 1. Hier wordt het ontwerp van de app voorzien van een gebruiksvriendelijke lay-out en prachtig design.
 2. Om de user-experience te optimaliseren wordt er een klikbaar wireframe gemaakt waardoor je dus in kunt schatten hoe de app in zijn werking gaat.
 3. Na eventuele feedback kunnen onze developers direct aan de slag met de ontwikkelingen zodat jouw app binnen 4 weken geheel functionerend opgeleverd wordt.
 4. De app wordt uitbundig getest door 2 specialisten om allerlei foutjes te voorkomen. Vervolgens kan de opdrachtgever ook zelf gaan testen, zodat de app nog geheel gefinetuned kan worden voor de initiële lancering.
 5. Check, check, dubbel-check! De app wordt gelanceerd en eventueel gepubliceerd in de app stores. In samenspraak met de opdrachtgever stellen we een algemene beschrijving op en kiezen we screenshots uit.
Neem contact op