Blogpost QR codes - Crew On Tour

13 februari 2020
Hoe kan je QR-codes inzetten voor jouw evenement?

QR-codes staan al een tijdje bekend als de moderne variant van de barcode. Erg innovatief allemaal, maar wat is een QR-code nu eigenlijk en wat voor meerwaarde bieden ze voor jouw evenement?

Wat is een QR-code?

Een QR-code is eigenlijk hetzelfde als een barcode op een pak melk alleen kun je deze code scannen met een smartphone. Wanneer je de code scant kom je direct op de website waar de code naar verwijst. Dat hoeft niet per se de homepage te zijn. Voor evenementen kun je bijvoorbeeld verwijzen naar de pagina waarop mensen tickets kunnen bestellen. Het werkt dus eigenlijk hetzelfde als een link. QR is de afkorting van Quick Response, oftewel een ‘snelle reactie’.

Hoe scan je een QR-Code met een Android of iOS toestel?

Een QR-code scannen met een smartphone kan door een gratis app te installeren welke QR-codes kan lezen. Wanneer je zoekt op ‘QR-reader' zijn er verschillende apps beschikbaar in de Play Store of App Store. Het maakt eigenlijk niet uit welke je installeert want de scanners hebben allemaal dezelfde functie.

Wanneer je iPhone of iPad hebt met iOS 11 of nieuwer kun je met de ingebouwde camera de QR-code scannen. Voor Android geldt hetzelfde voor de modellen vanaf de Samsung Galaxy S8 en hoger.

Inzet van QR-codes op een evenement

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor de inzet van QR-codes daarom hier een aantal voorbeelden:

 • Flyers met doorverwijzing: Om je bezoekers tijdens het evenement nog meer info te geven over de line-up en de timetable, kun je een flyer ontwerpen. Wanneer je evenement meerdere dagen duurt, is een flyer vaak te klein voor al deze info. Hiervoor kun je een QR-code toevoegen aan de flyer. Om de code te scannen zou je eventueel ook een QR-scanner in je festival-app kunnen bouwen.
 • Ticket scanning: Wanneer je tickets koopt voor een evenement, krijg je in bijna alle gevallen een E-ticket toegestuurd via de mail. Daar staat vaak al een QR-code in. Door bij binnenkomst de QR-code van je bezoekers te scannen, zie je meteen wie er binnen is en kun je ticket fraude voorkomen.

 • Promotie in bushokjes en tijdschriften: Ook buiten je evenement om kun je mensen van informatie voorzien. Denk hierbij aan de abri’s in bushokjes waarmee je via een QR-code bij de trailer van een nieuwe film uitkomt. Of een tijdschrift bij de kapper waarmee de lezer op de verkooppagina van je tickets komt. Het scannen is in feite een makkelijke handeling. Daardoor zullen mensen sneller opzoek gaan naar informatie via een QR-code, dan door zelf de website op te zoeken en dan nog de juiste pagina te vinden.

 • Gamification: Gamification wordt steeds populairder onder het motto ‘leren door te doen’. Zo kun je deelnemers bijvoorbeeld codes laten scannen waar opdrachten aan verbonden zitten. Deze codes kun je verspreiden over de hele locatie. Natuurlijk is deze optie ook voor andere doeleinden te gebruiken.
 • Netwerken: QR-codes op naambadges is een moderne versie van visitekaartjes. Deze optie wordt vaak gebruik op netwerk events. Doordat bezoekers de codes kunnen scannen met hun smartphones, hoeven ze zich niet druk te maken over het verliezen van de visitekaartjes en hebben ze de gegevens altijd op zak.
 • Voorraadbeheer: Organiseer je een evenement waarbij eten en drinken wordt geserveerd of misschien wel centraal staat? Dan kun je QR-codes ook prima inzetten om voorraadbeheer te managen. Zo kun je na het scannen van de code op een pakje tomatenpuree direct zien hoeveel je er nog op voorraad hebt!

Hoe maak je een QR-code?

Een QR-code is voor de veel mensen een nieuw begrip. Daarom hier een kort stappenplan over hoe je een QR-code kunt maken:

 1. Kopieer de URL van de pagina waarnaar je wil linken.
 2. Zoek op google naar een ‘QR-code generator’.
 3. Plak de URL die je zojuist gekopieerd hebt in het vakje ‘website’.
 4. De QR-code wordt gemaakt.
 5. Download de code als JPG-bestand.
 6. De QR-code staat nu in ‘downloads’.

Tips bij het gebruik van een QR-code voor een evenement

 • Zorg ervoor dat de doelgroep weet wat een QR-code is en deze gebruikt wordt.
 • Controleer of de QR-code ook echt werkt en naar de juiste pagina verwijst.
 • Voeg eventueel alsnog de URL toe voor mensen zonder QR-reader. Wanneer het een lange URL is, kun je een verkorte versie maken. Lees in de blog van How To Hotspot hoe je een korte URL kunt aanmaken.

Heb je na het lezen van deze blog behoefte aan meer informatie of advies over de inzet van QR-codes? Of wil je jouw evenement op een andere manier innoveren? Neem dan contact met ons op via tim@crewontour.com.