nieuwe-kor-evenementenbranche

15 december 2019
Wat betekent de nieuwe KOR voor de evenementenbranche?

Vanaf 1 januari 2020 wordt de kleine ondernemingsregeling vervangen door een facultatieve omzet-gerelateerde vrijstellingsregeling, oftewel de nieuwe KOR. Dat bekt natuurlijk net wat lekkerder. In dit artikel lees je alles wat je als evenementenorganisatie of leverancier moet weten!

Wat is de huidige kleine ondernemersregeling?

De Belastingdienst heeft de kleineondernemersregeling (KOR) opgezet om kleinschalige Nederlandse eenmanszaken en samenwerkingsverbanden de keuze te geven om de af te dragen btw volledig of gedeeltelijk te verminderen. Hierdoor krijgen zij dus een soort korting of zelfs vrijstelling van de btw. Bedrijven die in één jaar minder dan € 1.883 btw betalen kwamen in aanmerking voor deze regeling.

Wat verandert er aan de KOR?

Dat klinkt toch als muziek in de oren? Nou nee, zei de Belastingdienst. Daarom gaat er op 1 januari 2020 de gemoderniseerde KOR in. Deze houdt in dat ondernemers (dus ook bv’s, nv’s, stichtingen & verenigingen) met maximaal €20.000 omzet kunnen kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Hierdoor hoeven zij géén btw meer in rekening te brengen aan hun afnemers of überhaupt btw-aangifte meer te doen.

De nieuwe KOR op een rijtje:

  • De regeling is niet meer afhankelijk van het jaarlijkse btw-bedrag dat je af dient te dragen, maar van de omzet.
  • De regeling gaat ook gelden voor rechtspersonen, zoals verenigingen, stichtingen, bv’s of nv’s.
  • Bedrijven die onder de regeling vallen hebben géén btw-gerelateerde verplichtingen meer, zoals het sturen van btw-facturen of het doen van btw-aangifte.

Wat betekent de nieuwe KOR voor de evenementenbranche?

Binnen onze creatieve & arbeidsintensieve branche zijn er ontzettend veel verenigingen & stichtingen actief. Ook zij komen dus in aanmerking voor de nieuwe KOR, waardoor het van belang is om te checken of dit voordelig is.

Benieuwd of jij de nieuwe KOR moet toepassen?

Wij raden het aan om een adviseur te betrekken bij het maken van een juiste keuze voor jouw bedrijf. Daarentegen kun je in onderstaande infographic in ieder geval zien of jouw bedrijf in aanmerking komt voor de nieuwe regeling.

(bron: www.ondernemersbelang.nl)

Hoe meld ik mijn bedrijf aan voor de nieuwe KOR?

In principe moest je jouw bedrijf aanmelden voor 20 november 2019. Mocht je jouw bedrijf registreren na deze datum dan gaat de nieuwe KOR pas in werking vanaf 1 april 2020. Voor meer informatie hierover kun je gaan naar www.belastingdienst.nl/.