Blogpost TikTok - Crew On Tour

5 maart 2020
Hoe kan TikTok ingezet worden als marketingkanaal?

TikTok is momenteel de populairste app onder jongeren. Dit komt omdat de app inspeelt op de toename van videocontent en user generated content. Maar wat houdt TikTok nu precies in en hoe kunnen bedrijven de app inzetten voor marketing doeleinden?

Wat is TikTok

TikTok is het perfecte voorbeeld van een app die gericht is op het delen van videocontent. In China is de app sinds 2016 al een groot succes maar inmiddels heeft TikTok wereldwijd al meer dan 760 miljoen gebruikers waarvan het grootste deel jonger is dan 18 jaar. Maar niet alleen jongeren gebruiken TikTok, beroemdheden gebruiken de app namelijk ook om hun liedjes te verspreiden. Momenteel is TikTok een van de meest gebruikte apps ter wereld en daarom kan dit opkomende platform enorm interessant zijn voor bedrijven.

Behoefte van TikTok gebruikers

Het idee achter TikTok is het delen van creativiteit en humor. Jongeren kunnen leuke filmpjes maken en ervaren op die manier acceptatie van leeftijdsgenoten.

Video’s op TikTok

De video’s op TikTok worden geplaatst door de gebruikers en duren gemiddeld 15 seconden. Gebruikers filmen zichzelf terwijl ze zingen, dansen en playbacken maar ze kunnen ook gewoon zomaar iets grappigs filmen. Na het plaatsen kunnen andere gebruikers het filmpje delen, liken of een reactie plaatsen. Video’s kunnen ook opgeslagen worden om ze op die manier later nog eens te bekijken. In feite bestaat TikTok dus voornamelijk uit user generated content.

TikTok Feed

Net als op bijna elk platform, heeft iedere gebruiker een feed. Op TikTok hebben gebruikers er zelfs 2:

  • ‘Voor jou’-feed: hierop zie je video’s van andere gebruikers. Je kunt het vergelijken met de ‘ontdekken’ pagina op Instagram.
  • ‘Volgend’-feed: hierop zie je video’s van gebruikers die je volgt.

De ‘voor jou’-feed wordt beheerd door TikTok en is niet gebaseerd op het aantal volgers of likes. Er wordt vooral gekeken naar interesses van de gebruiker. Dat betekent dat deze feed ook van belang kan zijn voor gebruikers of merken met weinig volgers. Wanneer zij een goede video creëren, kunnen hier duizenden views en volgers uit voortkomen.

TikTok Challenges

Zoals op meerdere social media, dagen gebruikers elkaar uit tot challenges. Vaak wordt er een dansje uitgevoerd op een bepaald liedje en wordt er bij de post een hashtag geplaatst. Andere gebruikers maken hun eigen versie van deze video met daarbij dezelfde hashtag. Door het toevoegen van de hashtag krijgt de challenge meer zichtbaarheid en wordt de video makkelijk vindbaar voor andere gebruikers.

TikTok als marketingkanaal

Advertenties op TikTok targeten, kan op locatie en leeftijd. De mogelijkheden om TikTok te gebruiken als marketingkanaal zijn:

Advertentiemogelijkheden op TikTok

  • Pre-rollads: deze advertenties duren drie tot zes seconden worden weergegeven voor een gebruiker een TikTok-video start.
  • Verticalads: deze ads kunnen maximaal vijftien seconden duren en worden getoond tussen TikTok-video’s door. Daarnaast zijn deze ads skippable, wat inhoudt dat je ze over kunt slaan.
  • Billboard: Dit is een by-mention die twee seconden te zien is voordat een video start.
  • OverlayAds: deze soort advertenties zijn te zien aan de bovenkant van een TikTok-video.

Influencers op TikTok

Bedrijven kunnen TikTok ook inzetten door samen te werken met influencers. Er zijn namelijk influencers in Nederland die al miljoenen volgers hebben. Wanneer iemand goed bij een merk of product past, kan diegene ingezet worden om een grote relevante doelgroep te bereiken. Bij deze manier van adverteren past product placement.

Voorbeelden adverteren op TikTok

TikTok is redelijk nieuw, maar veel grote ketens en merken hebben een graantje meegepikt van het succes van de app. Modemerk Guess beet de spits af met de eerste branded samenwerking met TikTok. Ze riepen gebruikers door middel van een hashtag challenge op om foto’s van hun outfits te delen. Daarnaast heeft de Amerikaanse supermarktketen Walmart eind september 2019 de hashtag challenge #SavingShuffle gestart, om op die manier generatie-Z naar hun winkels te trekken.

Adverteren op TikTok

Mocht je na het lezen van deze blog ook graag willen adverteren op TikTok? Mail dan naar tim@crewontour.com en wij sturen je de benodigde informatie!