Blogpost WordPress - Crew On Tour

28 januari 2020
Hoe maak je een website met behulp van WordPress?

Met behulp van WordPress maken we een fantastische website voor je die je zelf kunt beheren. Gewoon zonder moeilijke termen of poespas, maar met goede resultaten. In deze blog lees je alles wat je moet weten over WordPress. 

Wat is WordPress? 

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je relatief eenvoudig een website kunt maken en onderhouden. Anderzijds vereist het opzetten van een website wél wat technische aspecten, aangezien je zorg moet dragen voor de hosting, domeinen & databases. Geen paniek, voor ons is dat dagelijkse kost.

Het is gestart als een platform voor bloggers, maar groeide al snel uit tot ’s werelds grootste Content Management Systeem (CMS), waar inmiddels 33% van alle websites wereldwijd gebruik van maakt. Het is een zogenaamd Open Source systeem, dat gebouwd is & onderhouden wordt door duizenden vrijwilligers (net als Wikipedia).

Wat kost WordPress?

Op deze vraag is niet één antwoord te bedenken, aangezien er talloze scenario’s zijn die de prijs beïnvloeden. In principe wordt het WordPress-platform gratis aangeboden, maar er zijn een aantal bijkomende kosten die vereist zijn voor het online zetten van de website. Hiervoor dien je een hostingpakket af te nemen en een domeinnaam te registreren. Een nog niet geregistreerde .NL-domeinnaam kost meestal minder dan €10,- per jaar. Dat in combinatie met een hostingpakket van €20,- per jaar. Dus, een WordPress-website kan in principe zo’n €30,- per jaar kosten. Dat is nog wel te overzien, toch?!

Daarnaast zit het grootste prijsverschil in wie de website maakt. Daarom hebben we de kosten ingedeeld in twee categorieën: 

  1. Je maakt de website zelf
  2. Je laat de website maken 

Zelf een WordPress website maken

Besluit je om de website zelf te maken? Dan ben je naast de hostingkosten & domeinregistratie (ca. €30,- per jaar) niet veel geld kwijt. Hierbij komen enkel de kosten voor een thema en eventuele plug-ins (hierover later meer). Het is echter de grote tijdsinvestering die je geld kost. Het compleet zelf ontwikkelen van een WordPress website vereist namelijk enige technische kennis, waardoor je in eerste instantie veel moet uitpluizen voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt.

Maar bij WordPress hoef je toch niet zelf te kunnen programmeren?

Nee, je hoeft inderdaad niet te programmeren. Máár het installeren van WordPress en het koppelen van de website vereist technische kennis over FTP & databases. Hoe dit precies in zijn werk gaat legt Realhosting uit in deze blog. Zodra alles geïnstalleerd is kan je nog niet direct teksten, afbeeldingen en elementen toevoegen. Daarvoor heb je namelijk een WordPress Thema nodig. 

Kosten van een WordPress thema  

Talloze programmeurs hebben namelijk een soort van frameworks geprogrammeerd waardoor jij eenvoudig alle content kunt beheren. Bij deze thema's wordt echter onderscheid in gemaakt tussen gratis thema’s & betaalde thema’s. Zoals je waarschijnlijk al verwacht is de kwaliteit & design van een betaald thema beter. De kosten van een dergelijk thema kunnen variëren van €10 - €250 per jaar.

Plug-ins installeren in WordPress

  • De website staat online: Check!
  • De website is gevuld: Check!
  • De website is af: Nee. 

Zodra je website in de lucht is wil je natuurlijk allerlei functies toevoegen, analyseren & verbeteren. Hiervoor zijn er binnen WordPress een aantal plug-ins gecreëerd. Zo kan je bijvoorbeeld met de plug-in van Yoast! eenvoudig de SEO-waarde van jouw website verbeteren of met de plug-in van Google Analytics direct al jouw websiteverkeer analyseren.

Deze plug-ins zijn als het ware losse functionaliteiten die wederom al door iemand geprogrammeerd zijn. Ook hierbij geldt dat er gratis én betaalde plug-ins zijn, waardoor de kosten van je website inmiddels toch aardig gaan oplopen. Bovendien vereist het correct installeren en configureren van een plug-in redelijk wat technische kennis.

Onderhoudskosten

Je website heeft naast aandacht & liefde óók onderhoud nodig. Zo worden thema’s & plug-ins continu geüpdatet, wat telkens acties vereist van de websitebeheerder. Deze moeten goed bijgehouden worden om de veiligheid, SEO-waarde & snelheid van de website te behouden!

Wat kost het zelf maken van een WordPress website?

Oké, we hebben dus de volgende kosten:

  • Domeinnaam & hostingpakket = €30,- per jaar
  • Gemiddeld WordPress thema = €50,- per jaar
  • Diverse plug-ins = €20,- per jaar

€100,- per jaar is zo duur nog niet, toch? Klopt! Het is de tijdsinvestering die een website duur maakt. Vraag jezelf af hoeveel tijd het je kost om de gehele website zelf te bouwen. Deze tijd had je wellicht beter in jouw onderneming kunnen steken. Anderzijds is het wel onwijs gaaf om je eigen website te bouwen én is het een skill die vaker van pas kan komen!

Wat kost het laten maken van een WordPress website?

Veel mensen hebben ervaring met het bouwen van een website via WordPress. Hierdoor kunnen zij de basisstructuur of zelfs een gehele simpele website al binnen enkele uren opzetten. Hierdoor zijn er talloze hobbyisten, freelancers & complete webdesign-bureaus in te schakelen. Tussen deze drie categorieën lopen de prijzen voor een WordPress website dan ook uiteen van enkele honderden euro's tot €25.000,-. Hieronder leggen we het prijsverschil uit.

WordPress website laten maken door een freelancer

Het voordeel van freelancers of zzp’ers is dus dat ze razendsnel iets hebben ontwikkeld. Daarbij scheelt het in de kosten, omdat een gemiddeld uurtarief tussen de €25,- en €50,- ligt. Het nadeel van samenwerken met freelancers is dat zij vaak vooral focussen op het visuele design van een website. Hierdoor wordt vaak de technische kant achterwege gelaten. Dat is nadelig omdat het vaak de veiligheid, snelheid & SEO-waarde belemmert. 

Bij freelancers kost het ontwikkelen van een website gemiddeld tussen de €300,- en €3.000,-. Deze prijzen fluctueren sterk door de afwisselende complexiteit en grootte van de website.

Al bij al - het blijft natuurlijk een kwestie om de juiste freelancer in te schakelen die een gebalanceerde kennis heeft van de achterliggende technieken & het design. Bij Crew On Tour bundelen de programmeurs, designers & online marketeers hun krachten, waardoor we van iedere website een prachtig geheel kunnen maken waarop je trots kunt zijn.

WordPress website laten maken door een bedrijf

In de meeste gevallen heeft een bedrijf natuurlijk te maken met meerdere kosten, waardoor het uurtarief hoger ligt dan bij een zzp’er. Daarentegen profiteer je bij webdesign-bedrijven wél van de eerder gecreëerde infrastructuur & expertise.

Zo hebben wij bijvoorbeeld bij Crew On Tour in het verleden handige elementen gebouwd die we eenvoudig kunnen hergebruiken. Daarnaast beschikken wij over veel licenties waardoor we ook tegen de scherpste prijzen bepaalde plug-ins & thema’s kunnen implementeren.

Bovendien hebben wij de mogelijkheid om bij eventuele problemen de koppen bij elkaar te steken, waardoor we vele malen sneller tot een geschikte oplossing komen. Vervolgens hebben we allemaal aanvullende expertises zodat we een daadwerkelijke totaaloplossing kunnen bieden.

Daarnaast kan je ook gebruikmaken van de klantenservice van een bedrijf, wat freelancers & hobbyisten vaak niet kunnen aanbieden. Zij hebben simpelweg niet de tijd en ruimte om talloze kleine projecten langs elkaar te doen. Een bedrijf daarentegen kan vele malen sneller opschalen en te hulp schieten.

Wederom zijn de prijzen sterk afhankelijk van de complexiteit en grootte van de website. Een andere belangrijke factor is de keuze van een thema. Wordt er een bestaand thema gebruikt? Dan kost het ontwikkelen van een WordPress website bij een bedrijf ongeveer tussen de €2.000,- en €5.000,-. 

Daarnaast is het echter ook mogelijk om een thema op maat te laten ontwikkelen door een programmeur. Gemiddeld gezien kost het op maat bouwen van een dergelijke website tussen de €5.000,- & €20.000,-. Dit is echter alleen vereist als er zeer complexe functionaliteiten in een website gebouwd moeten worden, zoals het toevoegen van meerdere talen, koppelen van allerlei systemen.

Conclusie

WordPress is een ideaal systeem voor het starten van een website, ongeacht de grootte van jouw bedrijf of merk. Je kunt zelf leren hoe je een website moet bouwen met WordPress, alhoewel dat een relatief grote tijdsinvestering zal zijn. Daarnaast kun je kiezen om een freelancer in te schakelen of een bureau (kies ons!) wie er geheel voor zorgt dat jouw website binnen een mum van tijd online is.

Doe inspiratie op voor jouw website! 

Crew On Tour heeft talloze websites ontwikkeld voor uiteenlopende doeleinden. Bekijk ons eerdere werk of vraag een vrijblijvend gesprek aan zodat we samen jouw plan kunnen bespreken.

Neem contact op