Blogpost WooCommerce - Crew On Tour

26 maart 2020
Hoe maak je een webshop met behulp van WooCommerce?

Wil jij ook een toffe webshop laten maken die ook nog eens goed verkoopt? Dan ben je bij Crew On Tour aan het juiste adres! Een webshop bouwen is zo lastig nog niet, waardoor je als hobbyist zijnde al een basic webshop kunt bouwen. Het probleem is dan ook niet het bouwen van een webshop, maar het bouwen van een succesvolle webshop.

De concurrentie is namelijk zwaarder dan ooit, mede door de digitalisering van fysieke winkelketen en de opkomst van grote e-commerce bedrijven als bol.com & Amazon. Hierdoor moeten kleine webwinkels extra hun best doen om nog op te vallen. Dit vergt natuurlijk voornamelijk ondernemerschap en marketing, maar ook een goed ingestoken website. Google straft webwinkels namelijk keihard af als zij beschikken over slechte beveiligingscertificaten, langzame servers of ongeschikte lay-outs voor mobiele apparaten.

Daarom zetten wij ons dagelijks in om kwalitatief goede, veilige & snelle webwinkels te bouwen. Crew On Tour staat bekend om haar transparante (en soms eigenwijze) mening. Hierdoor krijg je gegarandeerd een doorgrond advies over de opzet van jouw nieuwe webwinkel, zèlfs als dit ten nadele is van onze eigen business.

Onze developers, designers & marketeers bundelen voor ieder project hun krachten om tot de meest geschikte oplossing te komen. Jouw webshop moet natuurlijk een groot succes worden!

Hoe bouw je een webshop?

De meest begane way-2-go bij het bouwen van een webshop is het gebruikmaken van een zogenaamde webshop builder, zoals WooCommerce of MijnWebwinkel. Voor onze klanten bouwen wij fantastische webshops met behulp van WooCommerce. Het fijne van dit systeem is dat jij zelf in staat bent om alles te beheren, zonder tussenkomst van een ict-bedrijf. Hierdoor ben je niet afhankelijk van ons.

WooCommerce levert dus als het ware de materialen, wij bouwen het schip en jij staat aan het roer als kapitein!

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een zogenaamde Open Source plugin voor WordPress, welke speciaal is ontwikkeld voor webshops. Dit wil zeggen dat de broncode publiekelijk toegankelijk en aanpasbaar is. Het gehele systeem is gebouwd én wordt beheerd door een vrijwillige community.

Klinkt best verwarrend, maar WooCommerce is dus een plugin op WordPress én heeft ook nog eens plugins die geïmplementeerd worden aan WooCommerce. Hierdoor zijn de mogelijkheden echter wel eindeloos, waardoor het wereldwijd door miljoenen webshops gebruikt wordt!

Wat kost een WooCommerce webwinkel?

Het prijsmodel van WooCommerce is vergelijkbaar aan dat van WordPress. De basisversie van het platform is in principe gratis beschikbaar, maar naarmate de webshop complexer wordt neemt de noodzaak om gebruik te maken van premium thema’s en plugins toe. Hierdoor variëren de prijzen dus per webwinkel.

Vervolgens zijn er een aantal bijkomende kosten voor het starten van een webwinkel. Zoals aangegeven moet je gebruik maken van het WordPress-platform, dat in principe gratis wordt aangeboden. Wel zijn er ook hier een aantal bijkomende kosten die vereist zijn voor het online krijgen van jouw webwinkel.

Je moet namelijk een hostingpakket afnemen en een domeinnaam registreren. Een nog niet geregistreerde .NL-domeinnaam kost meestal minder dan €10,- per jaar. Dat in combinatie met een hostingpakket van €20,- per jaar. Hierdoor ben je dus voor €30,- per jaar online te vinden, ervan uitgaande dat je gebruik maakt van de gratis WordPress & WooCommerce plugins en thema’s.

Het grootste prijsverschil zit het hem in wie de webshop maakt. Je kunt zonder enige ervaring te hebben van programmeren een webshop opstarten. Dit vereist echter wel een grote tijdsinvestering. Met behulp van online handleidingen kom je wel een heel eind, maar ga ervan uit dat je minstens een volledige week kwijt bent met het opstellen van de basisstructuur.

Zelf een WooCommerce webshop maken

WooCommerce is dus een plugin op WordPress, het content management systeem (CMS) dat functioneert als basisplatform. Het is dus noodzakelijk om eerst een WordPress website te starten voordat je een WooCommerce webshop kunt beginnen. Vervolgens moet je dus de WooCommerce plugin integreren.

Lees hier meer over het bouwen van een WordPress website!

Besluit je om de webshop zelf te maken? Dan ben je naast de hostingkosten & domeinregistratie (ca. €30,- per jaar) gemiddeld €100,- à €250,- kwijt aan thema’s en plugins. Het is echter de grote tijdsinvestering die je geld kost. Het compleet zelf ontwikkelen van een WordPress website in combinatie met een WooCommerce plugin vereist namelijk enige technische kennis, waardoor je in eerste instantie veel moet uitpluizen voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt.

Maar bij WordPress hoef je toch niet zelf te kunnen programmeren?

Nee, je hoeft inderdaad niet te programmeren. Máár het installeren van WordPress en het koppelen van de website vereist technische kennis over FTP & databases. Hoe dit precies in zijn werk gaat legt Realhosting uit in deze blog. Mensen die ervaring hebben met WordPress & WooCommerce hebben de basis van de webshop daarentegen al binnen enkele uren online. Zodra de gehele basisstructuur van de webshop is klaargemaakt kan je zelf eenvoudig elementen, afbeeldingen, producten & teksten toevoegen of aanpassen.

Stappenplan voor het maken van een WooCommerce Webshop

  1. Kiezen van een geschikt hostingpakket en domeinnaam.
  2. Het installeren van WordPress, inclusief de FTP-gegevens & databases.
  3. Integreren van de WooCommerce webshop plugin.
  4. WordPress thema kiezen dat geschikt is voor jouw webshop
  5. Het aanmaken van producten in de webshop.
  6. Het kiezen van een geschikte betaalprovider.
  7. Het aanmaken van diverse informatiepagina’s, zoals contact, algemene voorwaarden & blogs.
  8. Toevoegen van diverse calls to action.
  9. Implementeren van handige plugins zoals Yoast! voor SEO & Google Analytics voor statistieken.

Wij helpen je graag!

Bij het afgaan van deze stappen is de ene lastiger dan de ander, waardoor er bepaalde elementen meer tijd kosten dan de ander. Voor jezelf is het handig om te leren hoe je bijvoorbeeld plugins implementeert, producten toevoegt of teksten kunt aanpassen. Terwijl de initiële stappen (zoals het kiezen van hosting, optuigen van WordPress & databases) onwijs tijdrovend zijn én in de toekomst heb je er pas iets aan als je een nieuwe website wilt starten.

Daarom helpen wij je graag bij de initiële opzet van jouw website of webshop. Zodoende kan jij direct zonder kopzorgen aan de slag met de inhoudelijke invulling. Bovendien komt er toch al genoeg bij een webshop kijken waar je veel beter je tijd in kunt investeren, zoals de (online) marketing en daadwerkelijke verkoop.

Het bouwen van een webshop is niet lastig, maar het starten van een e-commerce wel. Laat ons je adviseren op technologisch gebied, zodat jij je volledig kunt storten op het succesvol maken van jouw digitale onderneming!


Neem contact op